Ga naar de inhoud
Home » Beau Four gaat ‘Rondom Dordt’

Beau Four gaat ‘Rondom Dordt’

  • door

Wedstrijden? Leuk! Is er nog meer leuks? Ja, toertochten en marathons. Zo kwam Beau Four dit voorjaar op het idee om ook eens ‘afstanden’ te roeien. De marathon ‘Rondom Dordt’ bijvoorbeeld: over machtig groot stromend water, de benedenloop van de Rijn, door de Biesbosch. Wel 52 km. En de keuze om in een wherry of in de Victoria mee te doen. Hoe roeit dat eigenlijk, een wherry?

Zouden we ’t kunnen? Berry was zo aardig om te faciliteren dat we bij Pampus in Almere konden ervaren hoe een wherry roeit. Hij gaf ons handige tips en liet ons oefenen: ieder half uur wisselen en dat met vier tegelijk. In een dubbele wherry roei je namelijk met twee, en stuur je met twee. Zo kan je regelmatig 2-op-2 wisselen. Super, Berry!
We kozen daarna vol overtuiging om deze traditionele tocht te roeien in een wherry. Door ons als eerste ploeg in te schrijven hoopten we tegelijkertijd toch ook wel kans te maken op een licht-roeiende polyester wherry.

En dan trainen: van 11km naar 23km en tot slot 37km naar Elburg en terug.

Op 25 augustus was ’t dan zo ver. Het weer was goed, wel vrij harde wind, 4 Beaufort uit ZW. Het was leuk, uitdagend, bikkelen bij tijden, toch ook ‘best te doen’ en gezellig. Wel echt goed dat we getraind hadden. Super-sportief (al zeggen we ’t zelf) hoe we de uitdagingen ‘gewoon’ voor lief genomen hebben.

En wat waren dan die uitdagingen? Een korte impressie:

Een antieke overnaadse boot van eikenhout, uitgerust met smalle bladen met een klein bladoppervlak, zie foto. Om toch tempo te maken een hogere haalsnelheid. Heel korte slidings, een normale haal was onmogelijk. Dikke houten hendels, echt wennen voor je handen. Bankjes die niet onder geborgd zaten, dus regelmatig uit de slidings vlogen. Op de Nieuwe Merwede sterke wind tegen, een complete branding op de kop. Hozen dus, ondanks de geïmproviseerde dekjes op de stevens. Niet plassen tussen half negen en half twee. Dan maar minder drinken. (Eigenlijk niet goed.)

Maar handig dat we waren met het wisselen! Dat ging razendsnel. We voeren als een van de laatsten af en ondanks alle handicaps lagen we tussen de middag een heel stuk verderop in het veld van 22 boten. We hebben zelfs een coastal-vier ingehaald!

Echt jammer dat de omstandigheden op ’t Hollands Diep bij nader inzien toch te ruig bevonden werden. We moesten via een alternatieve route terug, ietsje korter. Volgend jaar revanche? Die laatste kilometertjes hadden we er zo nog bijgedaan.

Het is absoluut een aanrader om dergelijke tochten te roeien. In de kalender van de roeibond kan je zien wat er allemaal georganiseerd wordt, over welke afstand. Vaak kan je ter plekke een boot huren, zoals wij ook deden. Train wel goed tevoren! (Ook leuk dat je dan een prestatie hebt om voor te trainen.) Voor deze tocht wordt vereist dat de deelnemende ploeg binnen anderhalf uur 12,5 kilometer kan roeien. 
Lijkt je zoiets ook leuk en wil je wat hulp om het te organiseren? Het hoort bij de nieuwe rol van roeicommissaris om je op weg te helpen.

Ook vereist is dat bij zo’n tocht op stromend water ten minste één persoon aan boord is die de cursus ‘roeien op stromend water’ heeft gevolgd. Dat kan volgend voorjaar. Vermoedelijke cursusdagen zijn 16, 23 en 30 maart. Zou je hieraan mee willen doen, houd die dagen dan alvast vrij. En meld je belangstelling vast via roeicommissaris@rvharder.nl.