Ga naar de inhoud

Coastal roeien

Coastal roeien is de opkomende roeivariant in Nederland. Coastal roeien is anders dan het roeien in smalle boten op vlak water. Door de ruige condities van wind, golven en stroming zorgt het coastal roeien voor meer spektakel. Coastal boten zijn daarom ook breder en stabieler en lopen niet vol met water. Het roeien is eenvoudiger, omdat er een minder geperfectioneerde techniek is vereist.

Er wordt geroeid in drie verschillende boten: C1X (voor 1 persoon, de ‘skiff’), C2X (voor twee roeiers zonder stuur, de ‘dubbeltwee’) en C4X (voor vier roeiers met stuur, de ‘gestuurde vier’). In een coastal boot kan je recreatief roeien, lekker je baantjes trekken en trainen, maar ook een tocht maken. Bijvoorbeeld over het Wad. Of meedoen aan een Beach Challenge, waar je start en finisht op het strand.

Inmiddels heeft coastal roeien zich bovendien ontwikkeld tot een serieuze wedstrijdsport, erkend door de internationale roeifederatie World Rowing en de Koninklijke Nederlandse Roeibond. Jaarlijks organiseert de KNRB een klassement voor coastal roeiers. Het klassement bestaat uit een zestal wedstrijden. Wellicht kunnen wij er te zijner tijd een aan toe voegen.

De Zweedse Olympisch roeier Lassi Karonen deed in 2013 mee aan de wereldkampioenschappen coastal roeien. Hij beschreef het gevoel als volgt: ‘De enige gelijkenis met het roeien op vlak water is de beweging, voor de rest is alles anders.